Chcę założyć radio - pomocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregory79
    Classic
    • 2013
    • 14

słuchajcie mam pytanie z innej beczki jak zmienić i gdzie prędkość 140km/h, przy której włączają się swiatla. za czesto wlaczają mi się swiatla z automatu, a mam xenony
  • Tatra
    Ambiente
    • 2011
    • 248
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam,
    Chciałbym założyć radio do samochodu. Chodzi o Octavię Nowy Tour (rok prod. 2011).
    Nie mam pojęcia o elektryce i tych wszystkich "drobiazgach" związanych z montażem.
    Zestaw montażowy w ASO wycenili mi na ok 550 (pięćset pięćdziesiat złotych) zł :shock: . Pan w ASO podpowiedział aby poszukać na alledrogo czegoś nieoryginalnego - tylko dokładnie nie wiem co mam kupić, aby wszystko było OK.
    Podobno trzeba kupić kieszeń/ramkę + kable (kosta ISO :shock: )

Mógłby mi ktoś napisac jak chłop krowie na miedzy czego konkretnie mam szukać i co kupić aby można było zamontować radio (bez zbędnych dodatków)?

Chciałbym zamontować radio ALPINE CDE 120R.

Z góry dziękuję za pomoc.

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Borsuk2
      L&K
      • 2010
      • 1203

Zamieszczone przez Tatra
      Nie mam pojęcia o elektryce i tych wszystkich "drobiazgach" związanych z montażem.
      Sorry za szczerość, ale skoro tak, to odpuść sobie temat i dogadaj się z kimś, kto potrafi to zrobić. Szkoda, żebyś spierdzielił nowe auto.
      Fajna stronka

Komentarz

• Biszczu
        RS
        • 2011
        • 5567

Tatra, nie lepiej kupić nowe oryginalne radio Skody niż pchać się w jakieś "zapchaj dziury" Alpine, która moim skromnym zdaniem w O2 wygląda idiotycznie ?

Nie lepiej kupić np.:

do tego ramka

i masz oryginalny zestaw Skoda
        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Tatra
          Ambiente
          • 2011
          • 248
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Borsuk2
          Zamieszczone przez Tatra
          Sorry za szczerość, ale skoro tak, to odpuść sobie temat i dogadaj się z kimś, kto potrafi to zrobić. Szkoda, żebyś spierdzielił nowe auto.
          Montowałby i tak serwis :twisted: ja miałbym "kupić tylko graty"

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

Tatra, zainwestuj w ori radio: Swing, Bolero lub Columbusa

Komentarz

• tom.tom
              Rider
              • 2009
              • 296

Ogólnie - tak w wielkim zarysie - musisz mieć: ramkę, radio, złącze/przejściówkę ISO, separator antenowy, podłączone kable pomiędzy radiem a głośnikami, no i same głośniki.

Fabryczne głośniki to bryndza - nie ma najmniejszego sensu podłączać Alpina pot takie głośniki, bo to wogole nie gra tylko buczy - ale to już szczegół. Zwykle zakłada się firmowe głośniki w miejsce fabrycznych.

Potem musisz to podpiąć wszystko o połączyć odpowiednie kabelki

Mówiąc szczerze: jeżeli NIGDY nie grzebałeś w tym temacie, to na 110 % coś spierd...sz, porysujesz plastiki, podepniesz odwrotnie głosniki, zrobisz zwarcie, spalisz radio itd...

Ale jeśli nie boisz się trzymać lutownicy w dłoni, grzebałeś coś niecos z elektyryką / elektroniką - to rób krok po kroku. Poczytaj dział o car audio na tym forum.

Poza tym pamiętaj że zwarcie w instalacji elektrycznej auta to 100% pożar i całkowite zniszczenie auta.
              Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Tatra
                Ambiente
                • 2011
                • 248
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                Tatra, nie lepiej kupić nowe oryginalne radio Skody niż pchać się w jakieś "zapchaj dziury" Alpine, która moim skromnym zdaniem w O2 wygląda idiotycznie ?

Nie lepiej kupić np.:

do tego ramka

Biszczu masz 100% racji, tylko jest jedno ale... chodzi o kasę - takie radio kosztuje ok 1.500 zł, a radio będzie używane "amatorsko" (prac-dom-praca).

Gdyby koszt był niższy nie zastanawiałbym się ani chwili.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

Tatra, nowe na allegro masz za 500 pln a nie za 1500 pln :? wystarczy poszukać. Nawet jedno ASO na allegro sprzedaje Swinga za 777 pln...

Komentarz

• Tatra
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 248
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tatra, nowe na allegro masz za 500 pln a nie za 1500 pln :? wystarczy poszukać. Nawet jedno ASO na allegro sprzedaje Swinga za 777 pln...
                    Biszczu - przemyślę raz jeszcze zakup radia. Dzięki za kubeł wody na łeb :wink:

[ Dodano: Sro 01 Lut, 12 14:33 ]
                    Zamieszczone przez tom.tom
                    Poza tym pamiętaj że zwarcie w instalacji elektrycznej auta to 100% pożar i całkowite zniszczenie auta.
                    tom.tom - myślę, że po takim zdaniu nawet światełka w środku auta nie włączę :diabelski_usmiech

Dzięx.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Borsuk2
                      L&K
                      • 2010
                      • 1203

Zamieszczone przez Tatra
                      Montowałby i tak serwis :twisted: ja miałbym "kupić tylko graty"
                      a to zmienia postać rzeczy.

Tatra, przemyśl temat, bo może wystarczy Ci radio 1-dinowe. Np. któreś z tych .
                      Ja mam takie fabryczne i jestem mega zadowolony. Gra czysto i pięknie. Jeżeli nie potrzebujesz zbędnych bajerów w radiu, to w zupełności ono wystarcza. I zdaje się, że nie potrzebowałbyś dokupować ramki. Wystarczy wyjąć fabryczną zaślepkę.

Zamieszczone przez tom.tom
                      no nie popadajmy w paranoję. A bezpieczniki, to od czego są :wink: .
                      Fajna stronka

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

Tatra, nowe z gwarancją nieużywane:

używany:

nawet Blues będzie lepiej wyglądał niż najlepsze niefabryczne ...

Komentarz

• Tatra
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 248
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tatra, nowe z gwarancją nieużywane:
                          [...]
                          używany:
                          [...]
                          nawet Blues będzie lepiej wyglądał niż najlepsze niefabryczne ...
                          Macie rację - temat zostanie raz jeszcze przemyślany :twisted:

Wielkie dzięki.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Biszczu
                            RS
                            • 2011
                            • 5567

Tatra, polecam się na przyszłość fajnie, że Cię przekonaliśmy do przemyślenia nad ori radiem :twisted: :diabelski_usmiech .

Sam mam ori Streama i nie chciałbym nawet lepszego niefabrycznego.
                            Ori radio masz dopasowane do konsoli środkowej i fajnie to wygląda. Nieoryginalne wygląda kiepsko

Przykłady ori:

Komentarz

• andrzej111
                              L&K
                              • 2010
                              • 1391

Nie lepiej kupić np.:
                              Obrazek

do tego ramka

Obrazek

Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd - chyba że oddasz koledze za ramkę....

Tatra, Żadnej ramki nie potrzeba, wystarczy kupić Swinga za 500zł.
                              Z montażem sam sobie poradzisz - chyba potrafisz odkręcić 4 śruby i wpiąć kostke?
                              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

Zamieszczone przez andrzej111
                                Jak się nie znasz to się nie wypowiadaj i nie wprowadzaj ludzi w błąd - chyba że oddasz koledze za ramkę....
                                dobrze, że jesteś :twisted: chyba ta ramka od nie ori nie pasuje do Swinga - no chyba, że Twoim zdaniem pasuje

Mogę się nie znać - przyznaję się - nie mam Swinga i nie wiem jakie są jego wymiary ani wymiary tego:
                                :twisted:

Komentarz

• andrzej111
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1391

ramka od nie ori nie pasuje do Swinga
                                  naprawdę? :lol:

Przecież kolega niema radia więc ma oryginalną ramkę co za tym idzie, wyciąga półeczkę i wkłada Swinga...A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...

Mogę się nie znać - przyznaję się - nie mam Swinga
                                  Dlatego mu nie wciskaj żeby kupił coś czego nie potrzebuje.
                                  Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...
                                    nic mu nie mówiłem, że ma kupić, tylko pokazałem ramkę :?

nic mu nie wciskam... napisałem, że musi kupić obowiązkowo? nie :?

Nigdy nie widziałem O2, O2FL, O2Tour bez radia, więc stwierdziłem, że trzeba ramkę też... Myślę, że dalsze dywagacje nie mają sensu - tak masz rację 8)

Komentarz

• artur135
                                      Drive
                                      • 2011
                                      • 56

ramka od nie ori nie pasuje do Swinga
                                      naprawdę? :lol:

Przecież kolega niema radia więc ma oryginalną ramkę co za tym idzie, wyciąga półeczkę i wkłada Swinga...A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...

Mogę się nie znać - przyznaję się - nie mam Swinga

andrzej111 ma 111% racji.
                                      O2Tour ma ramkę i kieszen jesli kupuje się auto bez radia.

Komentarz

• Rosomak
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1365
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tatra, kup Sobie radio ori SWING np. na "alledrogo".
                                        W pełni popieram przedmówców, którzy twierdzą aby nie montować innego radia niż te Skodowskie, bo wygląda to (IMO) jak na "q...rwie skarpetka" (widziałem na żywo w Skodach i w/g mnie takie połączenie to ad!
                                        Sam mam SWINGa i na pewno nie założyłbym nieoryginalnego radia, nawet jakby mi za niego kasę ktoś oddał!
                                        SWING bardzo ładnie komponuje się z całością i ori podświetleniem, co w nocy wygląda super! Naprawdę polecam!

Aukcje z "alledrogo" ze SWINGami:

Nie ma to jak Ori SKODA SWING:
                                        Załączone pliki
                                        Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                        http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                        Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Borsuk2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1203

Np. u Pandzika na pierwszej stronie widać wyraźnie. On ma O2 Tour kombi. Nie miał radia i wstawił Bluesa.
                                          Możliwości :
                                          - wstawiasz oryginalne radio 1-dinowe (Blues, Melody itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wstawiasz radio. Ramki nie potrzebujesz.
                                          - wstawiasz oryginalne rado 2-dinowe (Swing itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wyjmujesz półkę, wstawiasz radio, ramki nie potrzebujesz (choć zdaje się, że niektóre modele 2-din mogą potrzebować odpowiednią ramkę.
                                          - wstawiasz radio nieoryginalne - potrzebujesz dokupić odpowiednią ramkę.

Miało być jak krowie na rowie :szeroki_usmiech .
                                          Fajna stronka

Komentarz

• DJ MŁODY
                                            RS
                                            • 2007
                                            • 5975
                                            • Octavia II (1Z3)

Np. u Pandzika na pierwszej stronie widać wyraźnie. On ma O2 Tour kombi. Nie miał radia i wstawił Bluesa.
                                            Możliwości :
                                            - wstawiasz oryginalne radio 1-dinowe (Blues, Melody itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wstawiasz radio. Ramki nie potrzebujesz.
                                            - wstawiasz oryginalne rado 2-dinowe (Swing itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wyjmujesz półkę, wstawiasz radio, ramki nie potrzebujesz (choć zdaje się, że niektóre modele 2-din mogą potrzebować odpowiednią ramkę.
                                            - wstawiasz radio nieoryginalne - potrzebujesz dokupić odpowiednią ramkę.

pięknie wytłumaczone

tylko pamiętaj radyjko ma być do octavi i będzie wszystko oki ,
                                            i nie będzie trzeba wymieniać ramki

możesz jeszcze poczytać - miłej lektury :

swing : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=55438

swing : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54861

swing : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=23115

bolero : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=55991&start=0

bolero : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30847

radio fabryczne : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=36077
                                            pozdrawiam Adam
                                            Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• blazer47
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 65

Jak zależy Ci żeby wyszło tanio i fajnie to poszukaj na allegro Swinga (400zł - 700zł). To takie optymalne rozwiązanie.

Ja dołożyłem trochę grosza i kupiłem Bolero z O2 FL i jest naprawdę fajnie. Można je przyhaczyć za 800-1000zł (używane).

PS:a może by tak przerzucić temat do Sound&Media???

Komentarz

• Tatra
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 248
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Hej,
                                                Dzięki wszystkim za pomoci opinię oraz jak pisałem wcześcniej - Biszczu, dziękukję za kubeł wody na łeb - niewiele brakowało, a kupiłbym ALPINE .

Padło na zkup radia BLUES :jump: . Mam nadzieję, że uda się dopiąć transakcję do końca 8) .

Raz jeszcze dzięki za pomoc/opinie.

[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 09:48 ]
                                                [...]
                                                dzięx :wink:

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Rosomak
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1365
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

A tak swoją drogą, to wie ktoś, kto "struga" te radia dla Skody?
                                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

Pracuję...