słuchajcie mam pytanie z innej beczki jak zmienić i gdzie prędkość 140km/h, przy której włączają się swiatla. za czesto wlaczają mi się swiatla z automatu, a mam xenony
Witam,
Chciałbym założyć radio do samochodu. Chodzi o Octavię Nowy Tour (rok prod. 2011).
Nie mam pojęcia o elektryce i tych wszystkich "drobiazgach" związanych z montażem.
Zestaw montażowy w ASO wycenili mi na ok 550 (pięćset pięćdziesiat złotych) zł :shock: . Pan w ASO podpowiedział aby poszukać na alledrogo czegoś nieoryginalnego - tylko dokładnie nie wiem co mam kupić, aby wszystko było OK.
Podobno trzeba kupić kieszeń/ramkę + kable (kosta ISO :shock: )
Mógłby mi ktoś napisac jak chłop krowie na miedzy czego konkretnie mam szukać i co kupić aby można było zamontować radio (bez zbędnych dodatków)?
Chciałbym zamontować radio ALPINE CDE 120R.
Z góry dziękuję za pomoc.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Tatra, nie lepiej kupić nowe oryginalne radio Skody niż pchać się w jakieś "zapchaj dziury" Alpine, która moim skromnym zdaniem w O2 wygląda idiotycznie ?
Nie lepiej kupić np.:
do tego ramka
i masz oryginalny zestaw Skoda
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Ogólnie - tak w wielkim zarysie - musisz mieć: ramkę, radio, złącze/przejściówkę ISO, separator antenowy, podłączone kable pomiędzy radiem a głośnikami, no i same głośniki.
Fabryczne głośniki to bryndza - nie ma najmniejszego sensu podłączać Alpina pot takie głośniki, bo to wogole nie gra tylko buczy - ale to już szczegół. Zwykle zakłada się firmowe głośniki w miejsce fabrycznych.
Potem musisz to podpiąć wszystko o połączyć odpowiednie kabelki
Mówiąc szczerze: jeżeli NIGDY nie grzebałeś w tym temacie, to na 110 % coś spierd...sz, porysujesz plastiki, podepniesz odwrotnie głosniki, zrobisz zwarcie, spalisz radio itd...
Ale jeśli nie boisz się trzymać lutownicy w dłoni, grzebałeś coś niecos z elektyryką / elektroniką - to rób krok po kroku. Poczytaj dział o car audio na tym forum.
Poza tym pamiętaj że zwarcie w instalacji elektrycznej auta to 100% pożar i całkowite zniszczenie auta.
Tatra, nie lepiej kupić nowe oryginalne radio Skody niż pchać się w jakieś "zapchaj dziury" Alpine, która moim skromnym zdaniem w O2 wygląda idiotycznie ?
Nie lepiej kupić np.:
do tego ramka
i masz oryginalny zestaw Skoda
Biszczu masz 100% racji, tylko jest jedno ale... chodzi o kasę - takie radio kosztuje ok 1.500 zł, a radio będzie używane "amatorsko" (prac-dom-praca).
Gdyby koszt był niższy nie zastanawiałbym się ani chwili.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Montowałby i tak serwis :twisted: ja miałbym "kupić tylko graty"
a to zmienia postać rzeczy.
Tatra, przemyśl temat, bo może wystarczy Ci radio 1-dinowe. Np. któreś z tych .
Ja mam takie fabryczne i jestem mega zadowolony. Gra czysto i pięknie. Jeżeli nie potrzebujesz zbędnych bajerów w radiu, to w zupełności ono wystarcza. I zdaje się, że nie potrzebowałbyś dokupować ramki. Wystarczy wyjąć fabryczną zaślepkę.
Zamieszczone przez tom.tom
Poza tym pamiętaj że zwarcie w instalacji elektrycznej auta to 100% pożar i całkowite zniszczenie auta.
no nie popadajmy w paranoję. A bezpieczniki, to od czego są :wink: .
Tatra, polecam się na przyszłość fajnie, że Cię przekonaliśmy do przemyślenia nad ori radiem :twisted: :diabelski_usmiech .
Sam mam ori Streama i nie chciałbym nawet lepszego niefabrycznego.
Ori radio masz dopasowane do konsoli środkowej i fajnie to wygląda. Nieoryginalne wygląda kiepsko
Przykłady ori:
Przecież kolega niema radia więc ma oryginalną ramkę co za tym idzie, wyciąga półeczkę i wkłada Swinga...A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...
Zamieszczone przez Biszczu
Mogę się nie znać - przyznaję się - nie mam Swinga
Dlatego mu nie wciskaj żeby kupił coś czego nie potrzebuje.
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...
nic mu nie mówiłem, że ma kupić, tylko pokazałem ramkę :?
Zamieszczone przez andrzej111
nic mu nie wciskam... napisałem, że musi kupić obowiązkowo? nie :?
Nigdy nie widziałem O2, O2FL, O2Tour bez radia, więc stwierdziłem, że trzeba ramkę też... Myślę, że dalsze dywagacje nie mają sensu - tak masz rację 8)
Przecież kolega niema radia więc ma oryginalną ramkę co za tym idzie, wyciąga półeczkę i wkłada Swinga...A ty mu mówisz że ma sobie kupić drugą taką ramkę...
Zamieszczone przez Biszczu
Mogę się nie znać - przyznaję się - nie mam Swinga
andrzej111 ma 111% racji.
O2Tour ma ramkę i kieszen jesli kupuje się auto bez radia.
Tatra, kup Sobie radio ori SWING np. na "alledrogo".
W pełni popieram przedmówców, którzy twierdzą aby nie montować innego radia niż te Skodowskie, bo wygląda to (IMO) jak na "q...rwie skarpetka" (widziałem na żywo w Skodach i w/g mnie takie połączenie to ad!
Sam mam SWINGa i na pewno nie założyłbym nieoryginalnego radia, nawet jakby mi za niego kasę ktoś oddał!
SWING bardzo ładnie komponuje się z całością i ori podświetleniem, co w nocy wygląda super! Naprawdę polecam!
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Np. u Pandzika na pierwszej stronie widać wyraźnie. On ma O2 Tour kombi. Nie miał radia i wstawił Bluesa.
Możliwości :
- wstawiasz oryginalne radio 1-dinowe (Blues, Melody itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wstawiasz radio. Ramki nie potrzebujesz.
- wstawiasz oryginalne rado 2-dinowe (Swing itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wyjmujesz półkę, wstawiasz radio, ramki nie potrzebujesz (choć zdaje się, że niektóre modele 2-din mogą potrzebować odpowiednią ramkę.
- wstawiasz radio nieoryginalne - potrzebujesz dokupić odpowiednią ramkę.
Np. u Pandzika na pierwszej stronie widać wyraźnie. On ma O2 Tour kombi. Nie miał radia i wstawił Bluesa.
Możliwości :
- wstawiasz oryginalne radio 1-dinowe (Blues, Melody itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wstawiasz radio. Ramki nie potrzebujesz.
- wstawiasz oryginalne rado 2-dinowe (Swing itd.) w tym celu wyjmujesz zaślepkę, wyjmujesz półkę, wstawiasz radio, ramki nie potrzebujesz (choć zdaje się, że niektóre modele 2-din mogą potrzebować odpowiednią ramkę.
- wstawiasz radio nieoryginalne - potrzebujesz dokupić odpowiednią ramkę.
Miało być jak krowie na rowie :szeroki_usmiech .
pięknie wytłumaczone
tylko pamiętaj radyjko ma być do octavi i będzie wszystko oki ,
i nie będzie trzeba wymieniać ramki
A tak swoją drogą, to wie ktoś, kto "struga" te radia dla Skody?
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz